In de zomer van 2012 ging ik naar Singapore. Een Retail Expierence beleven. Het was een studie– en inspiratiereis. Ik werkte bij een Retail bouw managemement bureau. We gingen naar hét shoppingcentrum van het verre oosten. Er viel veel te ontdekken op het gebied van Retail.

Wat ik nooit zal vergeten aan deze reis waren een aantal dingen:

  • De kans die mij geboden werd om mee te gaan. Mijn toenmalige directeur vond het belangrijk om mij mee te nemen naar bijzondere Retail bestemmingen, dat ik verhalen kon vertellen en ervaringen zou op doen.

  • De organisatie RetailTrends en ‘Frans’, een bijzonder fijn mens.

  • De beleving, de moderne wereld en de bonte mix aan kleine culturen en religies.

  • De mensen die ik daar heb mogen ontmoeten en in het bijzonder Marja Ruigrok. Zij heeft mij geïnspireerd. Marja is een succesvolle ondernemer. Inmiddels wethouder en connector. Zij vertelde mij tijdens deze reis dat ik haast moest maken (lees: met een knipoog). Op haar 27ste is ze haar eigen bedrijf gestart. Ik was toen 26 jaar. Met haar in gesprek zijn voelt als een warm bad. Ze is open, hartelijk, scherp, ambitieus en gaat recht op haar doel af. Ze maakte op een menselijke manier verbinding en vertelde mij; ”als je niet kunt delen kun je ook niet vermenigvuldigen.” Een zin die ik nooit meer zal vergeten. De filosofie in haar ondernemerschap!

De Retail is uiteindelijk niet het pad geworden wat ik verder ben gaan bewandelen. Op dat moment was dat een teleurstelling. Noodgedwongen je baan opgeven waar ook je hart ligt is niet fijn. De organisatie kon op dat moment niet anders. Uiteindelijk heeft het mij veel gebracht. Er geen één deur dicht en andere deuren gingen open. Ik kijk terug op een leerzame ervaring. Inmiddels ben ik op het pad waar ik wil zijn. Het pad waar ik dagelijks samen met mijn collega’s mensen en organisaties kan ontwikkelen bij het vinden van hun bestemming en het realiseren van duurzame veranderingen. Het is nooit te laat om van pad te veranderen en te ontdekken welk pad je wilt bewandelen. Doe het gewoon!

Wie inspireert jou en waarom? Wat kan je daarvan leren?