Wat kan er wel?

Bij Say-Ya merken we dat mensen binnen organisaties niet stilzitten. De behoefte aan ontwikkeling blijft, hoewel de vragen anders worden. Waar we in het voorjaar vooral de vraag kregen hoe je gefocust kunt werken in een privé omgeving, is de vraag nu veel meer welke creatieve oplossing men kan bedenken om met de nieuwe situatie om te gaan.

Onze aanpak is de afgelopen jaar in sneltreinvaart aangepast van online sessies naar wandelsessies, sessies op afstand in kleine groepen en nu weer de combinatie tussen fysiek en online. We hebben veel geleerd over online werken, we kregen er zelfs plezier in. Dat kwam over. Klanten reageerden verbaasd over de online mogelijkheden die we bieden en gaven aan dat we talent hebben voor het online trainen en coachen. Complimenten waar we trots op zijn en kennis die we graag inzetten in deze veranderende wereld.

Innovatief leiderschap

Bij Say-Ya! merken we in de sessies dat leidinggevenden de behoefte hebben aan vaardigheden om leiding te geven op afstand. Want huidige situatie vraagt om aanpassingsvermogen, flexibiliteit, lef en creativiteit. Uit onze ervaring van afgelopen maanden weten we dat een online omgeving geen belemmering hoeft te zijn voor effectief leiderschap. Een online omgeving vraagt wel om innovatief leiderschap.

In de praktijk

Graag geven we je een praktijkvoorbeeld. Het gaat om een leidinggevende die in eerste instantie kritisch was op onze online aanpak. Dit had met name te maken met zijn overtuiging dat hij alleen gecoacht zou kunnen worden door iemand die hij recht in de ogen kon kijken.

We nodigden hem uit voor een online kennismakingsgesprek, waarna kon hij altijd nog kon besluiten verder te gaan of te stoppen. Dit gesprek voerde ik met meneer. Ik stelde vragen, daagde hem uit te reflecteren en wakkerde zijn creativiteit aan. De uitdaging van meneer was dat hij zijn team niet leek te bereiken. Hij weet niet meer goed waar ze mee bezig zijn, terwijl hij altijd precies wist wat er speelde in zijn team. Hoe deed hij dit normaal gesproken? Wat heeft hij tot nu toe geprobeerd? Waar heeft zijn team behoefte aan? Welke oplossingen dragen zijn teamleden aan? Geen vragen waar meneer direct antwoord op had, wel vragen die hem goed aan het denken hebben gezet.

Teamwork op afstand

De werksituatie is veranderd en veranderd nog steeds. Dat betekend niet dat jij als leidinggevende in je eentje moet bedenken hoe je hier als organisatie mee om kunt gaan. Gebruik je team is onze boodschap. Bel, wandel, videocall of stuur een kaart, maar vraag om input. Je kunt ongetwijfeld niet alles doen, maar niets doen is geen optie.

Kijk met elkaar naar wat er wel kan. Mocht je er niet uitkomen, wij stellen je graag de juiste vragen die jouw innovatiekracht aanwakkeren.

Auteur: Jara van der Steen