Vorige week eindigde mijn deel van de ontwikkeling van mijn cliënt. Op het moment dat een cliënt het geleerde kan volhouden, kan het coachtraject worden afgerond.

Ik ervaar dagelijks dat ik mijn werk meer dan de moeite waard vind. Dat is een fijne constatering. Werken met leiders en professionals die zichzelf willen ontwikkelen geeft mij veel energie. Dat ontstaat vooral als er motivatie en bereidheid is om meer uit jezelf te halen. Hierdoor wordt mijn creativiteit aangewakkerd en ben ik in staat om goede vragen te stellen.

Mijn rol als coach
Als coach help ik mensen om keuzes te maken en om de verschillende rollen en functies die door hen vervult worden te verbeteren of naar een hoger niveau te brengen. De focus ligt op het doorbreken van patronen, het maken van keuzes en jezelf trainen om met veranderingen om te gaan. Doen wat je wilt doen en belangrijk is voor jou en je omgeving. Hierdoor straal je meer plezier uit. Dat leidt dan weer tot resultaat.

Het start bij een wens

Geregeld spreek ik leiders en professionals die meer uit hun leven zouden willen halen. Enkele wensen die voorbij komen zijn: ‘ik werk van deadline naar deadline en wil een minder gejaagd leven met meer ontspanning’; ‘ik voel me te verantwoordelijk en heb behoefte aan grenzen stellen; ‘ik mis focus en wil meer resultaat behalen’; ‘mijn organisatie is in verandering en ik wil leren om prioriteiten te stellen; ‘ik wil leren hoe ik een leider kan zijn die meer uit mensen kan halen; ‘ik kan niet goed overweg met mijn direct leidinggevende en wil leren om een goed gesprek met haar te kunnen voeren, ‘Ik voel me uitgeput en hebt last van stressklachten’.

van wens naar een coachende leider die vragen stelt

Vorige week eindigde mijn deel van de ontwikkeling van mijn coachee. Deze man heeft al vaker een coach gehad maar hij was tot op heden niet in staat om zijn oude (denk)patronen los te laten en zich open te stellen voor andere oplossingen. Hij heeft zich in dit coach traject ontwikkelt tot een coachende leider die vragen stelt. De 1-op-1 gesprekken die hij voerde met zijn medewerkers veranderde opeens in gesprekken waarin hij vragen stelde aan zijn medewerkers, waardoor hij elke ochtend zijn dag start met een halfuur op de werkvloer rondlopen om te ervaren hoe het daar gaat.  Hierdoor is hij er achter gekomen dat hij geen opdrachten moet geven, maar kaders moet stellen. Opeens wordt hij door zijn medewerkers vriendelijk begroet, in plaats van dat mensen ophouden met praten als hij langsloopt. Hij voelt zich veel vrolijker en hij krijgt complimenten over hoe fijn het is met hem te werken.

ik wil een betere leider zijn en ik wil graag
meer energie over houden voor mijn gezin’

Zijn ontwikkeling begon bij de wensen: ‘ik wil een betere leider zijn en ik wil graag meer energie over houden voor mijn gezin’. Ik coachte hem op het ontwikkelen van persoonlijke waarden, en gedragsverandering. Je omgeving kan je namelijk niet veranderen maar de manier waarop jij met je omgeving omgaat wel.

Aan het einde van dit coaching traject begint het deel van zijn persoonlijke ontwikkeling zonder mij. Het is nu tijd om los te laten. Dat wat ik hem ook heb geleerd.

Auteur: Jara van der Steen