Ik ga werken in mijn korte broek. Die zit zo lekker. Vanuit huis kan dat als ik geen afspraken heb. In de pauze ga ik hardlopen of maak ik een wandeling. Op de dagen dat ik geen zin heb weet ik dat het gevoel daarna extra lekker voelt. Ik bruis dan van de energie en nieuwe ideeën.

Accepteren dat een uitknop nodig is om weer aan te kunnen staan


Afgelopen vakantie heb ik mij gerealiseerd dat acceptatie ook een goede manier is om energie op te bouwen. Accepteren dat een uitknop nodig is om weer aan te kunnen staan. Dit heb ik te danken aan de ACT cursus (Acceptance Commitment Therapy). Ieder jaar volg ik een cursus om mijzelf te blijven ontwikkelen. Bij het schrijven van de eindopdracht dacht ik: Waarom doe ik dit?! Maar de inhoud en mijn drive om de stof te kunnen toepassen in het leiderschapsprogramma en mijn coaching aanbod zorgde ervoor dat ik kon genieten tot de laatste minuut dat ik schreef. Wat ik heb geleerd in de cursus zijn nieuwe vaardigheden om mijn eigen gedrag aan te passen. Hierdoor ervaar ik meer rust en weet ik wanneer ik moet pieken. Ook heb ik geleerd hoe ik om kan gaan met mensen die anders denken en handelen en ik weet beter waar ik wel een geen tijd aan wil besteden.

En nog belangrijker: ik kan vanuit een breder kennisveld mensen helpen om in de workflow te komen door te leven volgens je waarden. Oftewel: doen wat je wilt doen in je werkende leven en daarnaar te leren handelen. Dank aan mijn docent Aline Kruit voor de waardevolle lessen!

Als ik de tijd vergeet dan zit ik in de workflow

Straks trek ik graag mijn korte broek uit voor de start van een nieuw coachtraject. Vervolgens ga ik wandelen en sparren met collega-ondernemer Lieke. Zo’n Inspiratiesessie levert ons beiden weer initiatieven op die je niet zelf bedenkt achter je laptop. Als mijn agenda bommetje vol zit laat ik deze afspraken snel weer schieten maar mijn voornemen is om dat juist niet meer te doen. Simpelweg omdat het mij de welbekende werkflow oplevert. Ik ben dan mijn waarden aan het leven en mijn kwaliteiten aan het benutten. Ik vergeet de tijd en alles lijkt even vanzelf te gaan.
Mijn tip: doe meer van wat werkt en minder wat niet werkt om dit gevoel te ervaren.

Wat doe jij om in de workflow te komen? Ik ben oprecht heel benieuwd.

Auteur: Jara van der Steen