Stilzitten kan niet
Bij Say-Ya merken we dat mensen binnen organisaties niet stilzitten. Het is voor ons inmiddels ook wel heel erg duidelijk; het leven zit vol verrassingen. Dit vraagt van ons als mens niet alleen flexibiliteit, maar ook veerkracht. We zullen altijd in ontwikkeling zijn. Je bent misschien nooit te oud om te leren, de noodzaak tot aanpassen, veranderen en innoveren zal ook altijd blijven bestaan. Hoewel dit wellicht wat uitzichtloos overkomt, zijn we hier binnen Say Ya! juist heel blij mee! Zou het leven niet ontzettend eentonig worden als alles altijd hetzelfde blijft? Bovendien weten wij maar al te goed dat elk mens variatie nodig heeft, wat ons betreft ideaal dat het leven hier al voor een deel in faciliteert.

Ook zijn wij ons er heel erg van bewust dat de veerkracht en de flexibiliteit van ons als mens niet oneindig is. Daarnaast kan niet iedereen altijd maar weerbaar zijn.

Binnen Say Ya! zelf blijven wij ook niet stilzitten. Wij leiden mens en organisatie in de steeds veranderende wereld. Hiermee zorgen wij voor leiders, teams en professionals van nu.

Innovatief leiderschap
Stilzitten kan niet. Dit vraagt van leidinggevenden dat zij op innovatieve manier leidinggeven. Zij moeten een duidelijke visie ontwikkelen, basisbehoeften van hun medewerkers niet frustreren en samenwerken stimuleren. Uit ervaring weten wij dat niet zomaar iedereen dit kan. Het kost een investering in jezelf om een visie te ontwikkelen en mensen leiding te kunnen geven. Binnen Say Ya! zijn wij natuurlijk bereid leiders hierin te coachen, trainen en begeleiden.

In de praktijk
Graag geven we je een praktijkvoorbeeld van hoe wij dit aanpakken. Het gaat om een leidinggevende die in eerste instantie kritisch was op onze aanpak. Dit had met name te maken met zijn overtuiging dat hij alleen gecoacht zou kunnen worden door iemand die zelf ook minimaal tien jaar leiding zou hebben gegeven.

We nodigden hem uit voor een kennismakingsgesprek, waarna hij kon besluiten verder te gaan of te stoppen. Dit gesprek voerde ik met meneer. Ik stelde vragen, daagde hem uit te reflecteren en wakkerde zijn creativiteit aan. De uitdaging van meneer was dat hij zijn team niet leek te bereiken. Hij weet niet meer goed waar ze mee bezig zijn, terwijl hij vroeger altijd precies wist wat er speelde in zijn team. Hoe deed hij dit toen? Wat is er in de tussentijd veranderd? Wat heeft hij tot nu toe geprobeerd? Waar heeft zijn team behoefte aan? Welke oplossingen dragen zijn teamleden aan? Geen vragen waar meneer direct antwoord op had, wel vragen die hem goed aan het denken hebben gezet.

Teamwork
De werksituatie is constant aan verandering onderhevig. Dat betekent niet dat jij als leidinggevende in je eentje moet bedenken hoe je hier als organisatie mee om kunt gaan. Gebruik je team is onze boodschap. Bel, wandel, loop langs of maak gebruik van de vaste momenten dat je elkaar spreekt, maar vraag om input. Je kunt ongetwijfeld niet alles doen, maar stilzitten is geen optie.

Kijk met elkaar naar wat er wel kan. Mocht je er niet uitkomen, wij stellen je graag de juiste vragen die jouw innovatiekracht aanwakkeren.

Auteur: Jara van der Steen