Op 8 maart werd wereldwijd Internationale Vrouwendag gevierd, een dag om stil te staan bij de strijd voor gelijke rechten en kansen voor vrouwen. Ter gelegenheid van deze dag gaf Prof. Dr. Beatrice van der Heijden, hoogleraar strategisch HRM aan de Radboud Universiteit, een lezing over het belang van duurzame loopbanen, waarbij werknemers gezond, gelukkig, en productief kunnen blijven gedurende de gehele loopbaan. Van der Heijden liet in haar verhaal blijken dat duurzame loopbanen niet alleen belangrijk zijn voor het individu, maar ook voor de organisaties en de gehele samenleving.

Een duurzame loopbaan begint volgens van der Heijden met het vinden van werk dat past bij iemands kwaliteiten en interesses. Daarnaast is het belangrijk dat medewerkers zich kunnen blijven ontwikkelen en hun vaardigheden en kennis kunnen blijven vergroten.

”Een goede work-life balans is ook van essentieel belang, zodat medewerkers voldoende tijd hebben voor ontspanning en herstel.”

Van der Heijden benadrukte ook het belang van inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Door mensen met verschillende achtergronden en perspectieven samen te laten werken, kunnen organisaties beter inspelen op veranderingen en innovatie bevorderen. Denk hierbij aan een diversiteit van mannen en vrouwen, verschillende culturen en leeftijden. In de praktijk zie ik dit echter nog weinig terug. Van der Heijden gaf het voorbeeld dat het vanuit haar onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen leuker worden gevonden als ze op je lijken. Dit zorgt dus ook voor beïnvloeding in het sollicitatieproces; je kiest de mensen waarin jij jezelf herkent.

Tot slot sprak Van der Heijden over het belang van een gezonde werkomgeving. Dit omvat niet alleen fysieke aspecten zoals goede ventilatie en ergonomisch verantwoord meubilair, maar ook psychosociale factoren zoals een goede werksfeer en ondersteuning bij werk gerelateerde stress.

”Denk binnen jouw organisatie eens aan de (ver)binding tussen medewerkers! Zorg voor onderlinge connectie en blijf ook buiten het werk met elkaar verbonden door ook niet werk gerelateerde activiteiten te plannen.”

Door te investeren in duurzame loopbanen kunnen organisaties niet alleen het welzijn en de productiviteit van hun werknemers bevorderen, maar ook hun eigen succes op lange termijn verzekeren. De uitdaging voor organisaties zit in het zien van de mens achter de werknemer. Zorg voor connectie en blijf met elkaar praten; dat is wat ik van prof. van der Heijden heb geleerd!

Deze lezing heeft geïnspireerd om met een andere blik naar duurzame loopbanen te kijken en na te denken waar wij als vrouwen staan als het gaat om onze loopbanen. Het is goed om op een dag zoals deze stil te zijn bij de belangen van de vrouw, maar ook over discriminatie in het algemeen. Ik ben stil gaan staan bij mijn eigen visie en ben mij bewust geworden dat je zelf veel meer invloed hebt dan je denkt; jij bent de eerste stap naar verandering!

Berbel van den Hoven