Een onmogelijke keuze

Ze ervaart veel onrust in haar lijf. Soms heeft ze het gevoel dat er van twee kanten aan haar getrokken wordt en ze kan niet beide kanten blij maken. Op haar werk is zij hard nodig, ze werkt op de afdeling neonatologie en maakt lange dagen. Het is haar werk kinderen te redden.

Aan de andere kant schreeuwt haar eigen kind om aandacht. Zij is 19 jaar oud en volop in ontwikkeling.
Ze maakt cruciale keuzes voor haar toekomst en heeft haar moeder nodig. De moeder doet er alles aan om er op belangrijke momenten bij te zijn, toch heeft ze steeds de ervaring dat het niet genoeg is.

Het is een onmogelijke keuze! Hoe maak je dan de juiste keuze?

Mijn eerste advies is om te accepteren dat je misschien nooit zult weten wat de juiste keuze is. Ik kijk naar wat er eigenlijk belangrijk is voor haar als mens. We creëren overzicht door verschillende opties op een rij te zetten en brengen heel duidelijk in kaart welke effecten bepaalde keuzes hebben. We zijn niet op zoek naar een compromis, we zoeken de win win situatie.

We komen uit bij verschillende opties:

▪️Moeder en dochter eten elke dag samen, ongeacht het tijdstip zolang het maar tussen bepaalde tijden blijft

▪️ Elke ochtend legt moeder een briefje neer op het bord van de dochter met de tijden waarop zij thuis is, dochter doet op haar beurt haar best er dan ook te zijn

▪️ Moeder en dochter gaan elke week met elkaar zitten om de belangrijke momenten met elkaar in te plannen

Ik geef moeder de tijd elke optie te proberen waarbij zij steeds aangeeft wat het haar oplevert.

Het resultaat?

Niet direct meer tijd voor moeder en dochter. Zij hebben elkaar vooral op gelijkwaardig niveau kunnen spreken. Dít zorgt er met name voor dat de band tussen moeder en dochter verbeterd is. En het werk? Dat is moeder niet minder gaan doen.

Auteur
Jara van der Steen