Teamontwikkelingtraject

Teamontwikkeling uitgelicht: Emile van Movares aan het woord!

Leiderschap gaat ook over jezelf kennen, zodat je weet welke plek je het beste kan innemen in een team. Zo’n teamontwikkeltraject neemt een volledig team mee in hoe ze het beste kunnen samenwerken, welke collega’s welke rollen op zich nemen en welke vaardigheden het team nodig heeft om beter te kunnen presteren.

Een tijd geleden is Say Ya! bij Movares terecht gekomen, om daar een teamontwikkeltraject te verzorgen. Movares is een groot ingenieursbureau wat de focus heeft op mobiliteitsvraagstukken. Presteren en goed kunnen samenwerken als team is essentieel. Het is dus belangrijk dat een team investeert in deze effectiviteit. Na afloop van het traject spraken we met Emile, deelnemer van het teamontwikkeltraject, om te horen hoe hij het heeft ervaren.

Hi Emile, leuk om je te spreken. Hoe zijn jullie bij Say Ya! terechtgekomen?
Binnen ons team staan we voor een flinke ontwikkelopgave. Voor een bepaalde periode wordt er van ons verwacht om te presteren onder hoge druk. Met het programma ‘Hoogfrequent Spoorvervoer’ werken we in opdracht van ProRail aan systeem integratie, testen en indienststellingen (SITI) van nieuwe treinverbindingen tussen Rijswijk-Rotterdam. De deadline van het project, inclusief testdagen op de spoorzones, is bepaald. Hoe we daar komen is aan ons als team. We zijn geen groot team en nog steeds groeiend. Om voorbereid te zijn op stressvolle situaties en alle prikkels die daarbij komen kijken, wilden we een teamtraject aangaan om te kijken hoe ons team op elkaar is ingespeeld en hoe dit nog beter kan.

Hoe heb je dit traject ervaren?
Tijdens het traject hebben Jara en Guusje een aantal zaken beproefd waardoor je beter weet hoe je als persoon in elkaar zit. We kregen zo inzicht in onze talenten en vaardigheden, maar ook je valkuilen. Het was heel prettig om hier meer zicht op te krijgen en met elkaar te bespreken. Zo weet je hoe het team het best ingedeeld kan worden. Doordat je elkaar op die diepere laag leert kennen, komt er nog meer begrip voor elkaar.

Het leuke aan de sessies is dat je een nieuwe blik naar je collega’s krijgt. Door onze hoge werkdruk vergeet je soms dat er achter je collega ook een persoon schuilt waar er ook privézaken spelen. Je leert elkaar zo door en door kennen en je ziet dan echt de persoon achter de collega.

Hoe heeft Say Ya! je team uitgedaagd?
Jara legt een aantal casussen voor waar iedereen iets in herkent van zichzelf. Dat kunnen reacties zijn op bepaalde situaties maar ook verschillende vormen van drijfveren.

Daarin is voor iedereen de ruimte om wat over zichzelf te zeggen, waarin je wordt uitgedaagd om buiten je gebruikelijke comfortzone te denken. Er wordt doorgevraagd, waardoor je dus net even een stapje verder gaat nadenken.

Ieder teamlid heeft de TMA-analyse gedaan. Wat betekende deze analyse voor jou?
Voor mij kwam er veel herkenning in de analyse naar boven. Wat ik er vooral mooi aan vond, is dat we dit als team samen deden. Je krijgt zo als team ook heel snel duidelijk: dit is de kracht van het hele team en dit zijn de krachten van ieder individu. Je weet zo echt wat je aan elkaar hebt en aan je team als geheel.

Wat merk je nu van het traject van Say Ya!?
Er was binnen dit team al veel waardering, maar die is nog meer gegroeid. Je hoort nog meer van elkaar dan alleen maar ‘collega zijn’, er wordt echt lef en durf getoond om jezelf kwetsbaar op te stellen. Het is zo belangrijk dat dat opengebroken wordt, zodat je iemand écht ziet.

Hoe is de onderlinge relatie met iedereen in het team nu ontwikkeld?
Begrip en toewijding is heel belangrijk naar het werk toe, maar ook naar elkaar. Het is belangrijk om samen verder te kijken naar de persoon, in plaats van alleen maar het werkpakket af te tikken. Als groep voelden we ons uitgedaagd, wat soms ook ongemakkelijk was omdat je uit je comfortzone wordt gehaald. r ook weg.

Dankjewel voor jouw mooie woorden, Emile!