Cursor

Teamcultuur en gedrag: hoe jullie samen de cultuur vormen

Gepuliceerd op —

January 6, 2025

Guusje
Coach en trainer

De cultuur van een team wordt gevormd door het gedrag van de leden. Hoe gedragen jullie je in stressvolle situaties? Hoe ga je om met verschillende ideeën en hoe hanteren jullie conflicten?

Ontdek hoe het gedrag van een team als geheel de sfeer en productiviteit beïnvloedt én hoe je samen actief kunt werken aan het verbeteren van de samenwerking, open communicatie en respectvolle interactie.

Het fundament van teamcultuur

Een sterke teamcultuur ontstaat niet vanzelf; het is een reflectie van de gedeelde overtuigingen, waarden en gedragingen binnen een groep. Alles wat jullie doen – of juist niet doen – draagt bij aan het karakter en de sfeer van het team.

  • Gedrag onder stress: Stressvolle situaties bieden een inkijk in de kern van de cultuur. Hoe jullie in zulke momenten reageren, zegt veel over de onderliggende dynamiek. Komt er openheid, samenwerking en steun naar voren, of ontstaan er juist beschuldigingen en verdeeldheid?
  • De kracht van dagelijkse interacties: Teamcultuur wordt gevormd door de dagelijkse kleine interacties – van hoe je elkaar begroet, aanspreekt op behulpzaam of niet-behulpzaam gedrag, tot hoe besluiten worden genomen.

Een teamcultuur die ruimte biedt aan uiteenlopende meningen, kan veerkrachtig groeien en innoveren. Zonder die ruimte dreigt het gevaar van verlies van vitaliteit of polarisatie.

Diversiteit: de basis voor innovatie en verbinding

Diversiteit gaat verder dan zichtbare verschillen zoals leeftijd, gender of achtergrond. Het omvat ook verschillen in perspectieven, ideeën en persoonlijke waarden. Een team dat leert om diversiteit te waarderen, krijgt toegang tot een breder scala aan innovaties en oplossingen.

We weten dat we allemaal anders zijn en andere ideeën hebben. Vooruitstrevende organisaties laten zien dat ze ontzettend goed om kunnen gaan met verschillen. Daarin is moreel leiderschap cruciaal.

De rol van leiderschap

Een leidinggevende die constructief met verschillen kan omgaan, zet de toon voor hoe teamleden elkaar benaderen. En dat is niet makkelijk.  Een afwijkende mening of ideevinden we lastig, omdat het ons confronteert met het feit dat het ook anders kan. Voor wie onzeker is over zichzelf of zijn rol, kunnen deze verschillen als bedreigend worden ervaren. De verleiding kan dan groot zijn om via macht verschillen te onderdrukken. Dit gebeurt vaak subtiel: afwijkende ideeën worden genegeerd, vertraagd of geminimaliseerd.

Dat remt creativiteit en vitaliteit. Als verschillen er niet mogen zijn gaan ze ondergronds. Er ontstaat een onderstroom van klagen en zeuren, en wij-zij-denken neemt toe.

Door het erkennen en benutten van verschillende perspectieven, kan een team vitaal en innovatief blijven. Het vraagt moed om macht los te laten en nieuwsgierigheid te tonen naar wat afwijkende stemmen te bieden hebben.

Deep democracy: een krachtige aanpak om met diversiteit om te gaan.

Bij Say Ya kijken we naar de onderliggende dynamieken en conflicten en richten ons op het herstellen en verbeteren van de relaties binnen het team.

We werken met Deep Democracy. Deze methodiek, ontwikkeld door Myrna Lewis, draait om het horen van alle stemmen binnen een groep. Juist de minderheidsstemmen bevatten vaak inzichten die voor het team als geheel waardevol zijn. Deep Democracy leert teams om conflicten niet te vermijden, maar te gebruiken als middel om de cultuur te versterken. We faciliteren een veilige setting, waarin het ‘niet-gevoerde-gesprek’ op tafel kan komen.

Authenciteit

Een teamcultuur waarin verschillen mogen bestaan, vereist ook dat ieder individu zichzelf kan zijn. Authentiek gedrag komt voort uit een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Voorbeeldgedrag speelt hierbij een grote rol. Als een leiders zichzelf toestaan om fouten te maken en kwetsbaar te zijn, geeft dit anderen impliciet toestemming hetzelfde te doen. Authenticiteit stimuleert een cultuur van groei, waarin experimenteren en leren centraalstaan.

Zo bouwen we samen aan een gezonde bedrijfscultuur, waarin iedereen zich veilig voelt en open communiceert, als basis voor effectieve samenwerking.

Meer uit onze kennisbank

Duik in de wetenschap achter onze methodiek

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.