
Tijdens een persoonlijk leiderschapstraject zat hij tegenover me. Vermoeid, gefrustreerd en met het gevoel dat hij steeds verder van zichzelf afdreef. "Ik voel me geleefd," zei hij. "Ik maak geen keuzes meer, ik volg gewoon wat er van me verwacht wordt." Het was een patroon dat zich steeds herhaalde: lange dagen, weinig voldoening en een groeiend gevoel van uitputting.
We begonnen samen te onderzoeken waar die vermoeidheid vandaan kwam. Al snel werd duidelijk dat het niet het werk zelf was dat hem uit putte, maar de manier waarop hij erin stond. Hij had het idee dat hij weinig ruimte had om eigen keuzes te maken, twijfelde constant aan zijn eigen kunnen en voelde zich onvoldoende verbonden met zijn collega’s. Zijn fundamentele behoeften bleven onvervuld, en dat had een directe impact op zijn motivatie en welzijn.
De impact van onvervulde behoeften
Wanneer onze essentiële behoeften niet worden vervuld, voelen we dat. Je kent het vast wel: frustratie, stress, of die vermoeidheid die maar niet weggaat. Wanneer je weinig autonomie ervaart, geen groei kansen ziet of je niet verbonden voelt met je omgeving, ebt je motivatie langzaam weg. Dit leidt niet alleen tot minder energie en prestaties, maar kan je ook gevangen houden in een spiraal van druk en stress.
De valkuil van extrinsieke motivatie
In veel werkomgevingen en opleidingen ligt de focus op externe prikkels: bonussen, targets en prestatiedruk. Hoewel dit op korte termijn effect kan hebben, zorgt het er vaak voor dat mensen afhankelijk worden van deze externe factoren. Duurzame motivatie en welzijn ontstaan juist wanneermensen werken en leren vanuit een diepere, interne motivatie en voldoenderuimte krijgen om zich te ontwikkelen op een manier die bij hen past.
Wat betekent dit in de praktijk?
Veel professionals ervaren frustratie of uitputting, niet omdat ze hun werk niet aankunnen, maar omdat ze structureel tegen obstakels aanlopen die hun motivatie ondermijnen. Gebrek aan eigen regie, beperkte ontwikkelingsmogelijkheden of een afstandelijke werksfeer kunnen ervoor zorgen dat iemand zijn energie en betrokkenheid verliest. Andersom geldt dat wanneer mensen de ruimte krijgen om invloed uit te oefenen, kunnen groeien in hun werken zich verbonden voelen met hun omgeving, ze niet alleen beter presteren, maar ook meer voldoening ervaren.
Hoe kun je dit versterken?
- Creëer een werkomgeving waarin mensen ruimte krijgen om zelf keuzes te maken en initiatieven te nemen.
- Stimuleerontwikkeling en erken kleine stappen vooruitgang als waardevol
- Investeer in echte verbinding en zorg dat mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen
Van weten naar doen
Weten wat je motiveert is één ding, maar het écht toepassen? Dat is de uitdaging. Zet kleine, bewuste stappen. Maak het overzichtelijk. Vraag jezelf af: wat heb jij nodig om duurzaam te presteren zonder jezelf uit te putten? Grote veranderingen zijn niet altijd nodig, soms zit de kracht juist in een paar kleine aanpassingen. Wil jij meer grip op je motivatie en energie? Begin dan bij de basis: jouw behoeften. Meer informatie vind je op onze pagina Persoonlijke ontwikkeling. Of lees meer over het traject in onze brochure Persoonlijk leiderschap.
Meer uit onze kennisbank
Duik in de wetenschap achter onze methodiek